Waarom suiker niet volledig verantwoordelijk is voor tandbederf

We hebben het allemaal wel meegemaakt: voor de halfjaarlijkse controle naar de tandarts lopen en al weer een gaatje. Je begint dan schaapachtig uit te leggen dat je zo’n zoetekauw bent, want dat is de reden voor tandbederf, toch?

Als kind leren we dat suiker gelijk is aan gaatjes en als we pijnlijke toestanden willen vermijden, we eerst de snoep moeten vermijden die ons gebit in gevaar brengt. Maar dat is slechts de helft van het verhaal. Wat de meeste mensen zich niet realiseren als ze een gaatje krijgen, dit méér is dan een teken dat je te veel suikerhoudend voedsel en drankjes gebruikt; het is een teken dat sommige belangrijke processen in je lichaam niet goed werken, processen waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestaan.

De relatie tussen goede bacteriën

Waar denk je aan als je het woord “bacteriën” hoort? Meestal denk je aan dingen als ziekte, ziektekiemen of viezigheid om er maar een paar te noemen. Als het gaat om tandbederf lijkt de relatie tussen tanden en bacteriën relatief eenvoudig te zijn:

 

Suiker + bacteriën = zuur
Zuur + tand = tandbederf

Deze uitspraken zijn waar, maar geven geen verklaring over het hoe. Hoe zorgen bacteriën en suiker voor aantasting als ze met elkaar worden gecombineerd? En, hierop voortbordurend, hoe kan het dat sommige mensen grote hoeveelheden suiker weg kunnen werken en relatief weinig gaatjes krijgen terwijl anderen constant tegen moeten vechten, ongeacht hoeveel ze poetsen en flossen.Als je al iets weet over het verband tussen het darmmicrobioom en de ziekte elders in het lichaam, bent je al een stap voor! De afgelopen paar jaar zijn we steeds meer te weten gekomen over het feit dat ons hele lichaam eigenlijk vol zit met bacteriën die het nodig heeft om gezond te blijven, en de mond is geen uitzondering. Net als een lekkende darm of chronische ontsteking, is tandbederf een teken dat de bacteriën in de mond uit balans zijn en het kan problemen voor de rest van het lichaam betekenen.

Waarom onze mond bacteriën nodig heeft

Net zoals het darmkanaal een gezond evenwicht nodig heeft tussen goede en slechte bacteriën, heeft de mond een balans nodig tussen de verschillende soorten en veel van dat evenwicht zie je terug in de tandplak op onze tanden. Je herinnert je misschien wel een gesprek met je tandarts waarin hij vertelde dat plaque gewoon een plakkerige film is die zich op je tanden vormt: de vijand van een goede mondgezondheid. Maar dat is niet alles. Plaque wordt opgebouwd door bacteriën die zuren afgeven nadat je suiker hebt gegeten. Na verloop van tijd kunnen de zuren het glazuur aantasten en gaatjes veroorzaken.Maar omdat we inmiddels steeds meer van het menselijk microbioom weten, weten we dat tandplak ook helpt om onze tanden te behouden. Hoe is dit nu mogelijk? Om dit beter te begrijpen, moet je plaque zien als ‘dentale biofilm’, of een laag microben die aan elkaar plakken op een oppervlak. Om tandbederf aan te pakken, moeten we deze delicate ecologie van de mond respecteren en ons realiseren dat het eenvoudigweg verwijderen van tandplak niet de eigenlijke oorzaak van mondaandoeningen aanpakt.

Hoe de industriële revolutie onze mond en gezondheid heeft veranderd

Ons voedsel is totaal niet meer dat voedsel waarvoor onze mond ontwikkeld was om te verwerken. Onderzoekers hebben het DNA bestudeerd van plaque dat te vinden was op menselijke schedels van onze verre voorouders. Ze ontdekten twee belangrijke veranderingen in de diversiteit en samenstelling van het orale microbioom.
De eerste kwam nadat mensen niet langer als jagers en verzamelaars leefden. De onderzochte plaque toonde aan dat de mensen die als jager-verzamelaars leefden veel meer verschillende orale bacteriën hadden dan hun verre nakomelingen die in landbouwgemeenschappen leefden. Ze hadden ook minder tandbederf, het lijkt er dus op dat zolang hun orale microbioom in balans en voldoende divers was, dit een grote zekerheid op tandheelkundige gezondheid betekende.
De tweede verandering kwam na de industriële revolutie, toen bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suiker de norm werden. Deze modernisering van voedsel zorgde voor een enorme verstoring in de balans van ons darm- en orale microbioom en de moderne tandheelkundige ziekte vond zijn oorsprong.

Houd het microbioom evenwichtig en divers

Om je lichaam optimaal te laten presteren, is een goed evenwicht tussen goede en slechte bacteriën in je microbioom in je mond en darm noodzakelijk. Sta bij je eerstvolgende maaltijd er maar eens bij stil dat jij verantwoordelijk bent voor het voeden van de biljoenen microben die in je leven. Om ze tevreden te houden, moet je voeding nuttigen die een goede mix is van probiotica, de nuttige bacteriën, en prebiotica, voedsel voor de heilzame darmbacteriën.Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kefir, zuurkool, kimchi en kombucha zijn allemaal natuurlijke probiotische bronnen. Wat prebiotica betreft zijn knoflook, aardperen, uien en asperges geweldige opties.

Voor advies op maat kan je uiteraard contact met mij opnemen.

 

Met toestemming vertaald: Dr. Lin, hij schreef ook een boek:
https://www.amazon.com/Dental-Diet-Surprising-between-Life-changing/dp/1401953174/ref=asap_bc?ie=UTF8