9 verrassende gezondheidsvoordelen van vitamine K2


Vitamine K2 voor jeugdige huid, vruchtbaarheid en het voorkomen van kanker

Vitamine K2 is gunstig voor je lijf: van je tanden tot aan je tandvlees, je hart en je botten. Wat goed is voor onze tanden is goed voor ons hele lichaam, daarom zijn onze tanden een geweldige barometer voor de gezondheid van het hele lichaam, dus het is niet verrassend dat vitamine K2 voordelen heeft voor het hele lichaam. In dit artikel bekijken we hoe vitamine K2 je algemene gezondheid, schoonheid en zelfs levensverwachting kan verbeteren.

Maxtrix GLA Proteïne (MGP) en osteocalcine

Vitamine K2 activeert twee belangrijke eiwitten in het lichaam. Osteocalcine: als dit eiwit geactiveerd is, vervoert het calcium en mineralen naar botten en tanden. Het is daardoor vooral verantwoordelijk voor de gebitsgezondheid en preventie van osteoporose. Matrix-GLA: buiten voordelen voor gebit en botten heeft vitamine K2 invloed op de werking van het matrix-GLA-eiwit. Dit eiwit wordt alleen geactiveerd bij aanwezigheid van vitamine K2. Het proces wordt carboxylatie genoemd. Niet-gecarboxyleerd matrix-GLA-eiwit, waarvan bekend is dat het wordt gevormd als een gevolg van vitamine K-deficiëntie, is geassocieerd met cardiovasculaire ziekte. Het is bekend dat het ook werkt in de nieren en de longen.

 

Laten we eens kijken naar de gezondheidsvoordelen van vitamine K2 in het hele lichaam:

1. Vitamine K2 kan rimpels voorkomen

Collageen en elastine zijn twee van de componenten van de huid die stevigheid en elasticiteit geven. Naarmate de huid ouder wordt, verliest de huid beide stoffen en als gevolg daarvan de jeugdige uitstraling. Huidcellen lijken matrix-GLA-eiwit vrij te maken om verkalking van elastine in de huid te voorkomen. In een studie werd gekeken naar een genetische aandoening waarbij vroegtijdige veroudering optreedt. Het bleek dat elastine verkalkte vanwege het gebrek aan vitamine K2-geactiveerd matrix-GLA-eiwit. Vitamine K2 kan helpen om de huidactiverende Matrix-GLA te behouden en op zijn beurt verkalking van elastine te voorkomen.

2. Vitamine K2 heeft cardiovasculaire voordelen

Vitamine K2 activeert matrix-Gla-eiwit om calcium in bloedvaten te verwijderen en heeft daardoor cardiovasculaire voordelen. Er is aangetoond dat calcificatie van aderen bijdraagt aan spataderen, dus Vitamine K2 kan ook spataderen voorkomen. Spataderen zijn niet altijd schadelijk voor onze gezondheid, maar kunnen lelijk en ongemakkelijk zijn.

3. Vitamine K2 voor bloedsuikerverordening en diabetes type II

Het tweede vitamine K-afhankelijke eiwit, osteocalcine, kan het lichaam helpen om insuline te gebruiken. Geactiveerde eiwitten kunnen de insulinegevoeligheid, het belangrijkste probleem bij diabetes type II, verhogen. Opgemerkt moet worden dat bewijs op dit gebied echter tegenstrijdig is; een meta-analyse over dit onderwerp toonde geen effect.

4. Vitamine K2 om de trainingsprestaties te verbeteren

Botten geven osteocalcine af tijdens het trainen en zenden berichten uit om spieren te helpen omgaan met toegenomen energiebehoeften. Het vitamine K2-eiwit zorgt ervoor dat skeletspieren energie gebruiken tijdens het trainen, waardoor de efficiëntie van het trainen en de potentiële prestaties toenemen.

5. Vitamine K2 en polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) – vrouwelijke vruchtbaarheid

Polycysteus ovariumsyndroom wordt gekenmerkt door een overproductie van bepaalde steroïden zoals testosteron en DHEA-sulfaat (DHEAS). Een gerandomiseerde test toonde aan dat vitamine D-K-calcium-suppletie gedurende 8 weken bij vitamine D-deficiënte vrouwen met PCOS de DHEAS-waarden en testosteronniveaus verlaagde. Vitamine K2 en de rol ervan bij de productie van hormonen kunnen polycysteus ovariumsyndroom zowel voorkomen als ondersteunen.

6. Vitamine K2 voor lage testosteron en mannelijke vruchtbaarheid

Vitamine K2 (MK-4) is nodig voor hormoonproductie in de mannelijke testis. Studies bij ratten hebben aangetoond dat een dieet met MK-4 75 mg/kg verhoogde testosteronniveaus oplevert vergeleken met de controlegroep.

7. Vitamine K2 voor het voorkomen van nierstenen

Mensen met chronische nierziekte en patiënten die dialyse krijgen, lopen het risico op een vitamine K-tekort. Patiënten met nierstenen scheiden matrix-GLA-eiwit in zijn inactieve vorm uit. Vitamine K2-tekort is een belangrijke oorzaak van nierstenen. Mensen met polymorfismen voor matrix-GLA-eiwitten hebben ook een hoger risico op nierstenen. Een overmaat aan vitamine D geeft risico op nierstenen, omdat er in verhouding te weinig vitamine K2 voorhanden is.

8. Vitamine K2 om kanker te voorkomen

Prostaatverkalking lijkt een significante factor te zijn in de ontwikkeling van prostaatkanker. Een studie naar vitamine K2 gaf aan dat het het risico op prostaatkanker met 63 procent kan verminderen. Bij leverkanker is aangetoond dat vitamine K2-suppletie helpt om kans op recidive te verminderen en de progressie te vertragen.

9. Vitamine K2 en de hersenen

De meest voor de hand liggende rol van vitamine K2 voor de hersenen kan preventie van hartembolie of beroerte zijn. Matrix-GLA-eiwit speelt een rol bij het voorkomen van een beroerte vanwege de cardiovasculaire voordelen. Onlangs is echter aangetoond dat vitamine K2-afhankelijke eiwitten een sleutelrol spelen in de hersenen en het centrale en perifere zenuwstelsel. Ze kunnen zelfs een antioxiderende rol spelen in de hersenen zelf. Specifiek lijkt vitamine K2 – naast K1 – te werken met glutathion om de dood van zenuwcellen en hersenbeschadiging te voorkomen. Zijn rol zou de sleutel kunnen zijn in het neurodegeneratieve proces. Over het algemeen lijkt het oxidatieve stress en ontsteking in de hersenen te voorkomen. Vroege studies laten ook zien dat een te lage inname van vitamine K verband houdt met de ziekte van Alzheimer. Over het algemeen lijkt het erop dat een goede voedingsinname van vitamine K2 essentieel is voor een optimale hersenfunctie en het voorkomen van degeneratieve ziekten.

Heb je hier vragen over of wil je een afspraak met mij inplannen? Neem dan contact met mij op.

Met toestemming vertaald: dr. Steven Lin.

(https://www.amazon.com/Dental-Diet-Surprising-between-Life-Changing/dp/1401953174/ref=asap_bc?ie=UTF8).