Waterflesjes

Water: een echte dorstlesser. Veel mensen drinken water uit PET-flesjes. Nu is het zo dat water drinken wel gezond is, maar het drinken uit deze flesjes minder.

Onderzoeken

PET (polyethyleentereftalaat), recyclecode 1, wordt gemaakt van ethyleenglycol, tereftaalzuur en antimoontrioxide. Voor de productie van PET is ruwe aardolie nodig. Vooral naar het weglekken van stoffen uit de PET flessen wordt veel onderzoek gedaan. Wat waren de bevindingen van de onderzoeken?

  • PET flessen kunnen beter niet opnieuw gebruikt worden en ook niet aan hoge temperaturen bloot gesteld worden (denk bijvoorbeeld aan een warme auto), omdat dat zorgt voor migratie van chemische stoffen uit de fles in de vloeistof. Bovendien stapelen bacteriën zich op in het flesje wanneer je het zelf navult.
  • Mineraalwater verpakt in PET flessen was vervuild met xeno-oestrogenen (kunstmatig oestrogeen dat hormoonverstorend kan werken), terwijl water verpakt in glazen flessen deze vervuiling niet had.
  • Antimoon kan vanuit de PET fles lekken naar de inhoud. Hoe langer de inhoud in de fles zit, hoe hoger de concentratie antimoon. Antimoon wordt ervan verdacht kankerverwekkend te zijn.
  • Er werd een grotere bacteriële belasting gevonden in commercieel gebotteld water dan in drinkwater.
  • DEHP kan in de inhoud van de fles lekken, DEHP is mogelijk kankerverwekkend.

Milieubelasting

Daarnaast is plastic een belasting voor het milieu. Sinds 2000 is de productie van die kleine PET flesjes verdrievoudigd! In Europa worden elke dag 30 miljoen plastic waterflessen gebruikt. Voor de productie van 1 plastic fles is 3-5 keer meer water nodig dan er uiteindelijk in 1 fles gaat en is er 1000 keer meer energie nodig dan voor kraanwater. Ongeveer 50% van de flessen in Europa worden niet gerecycled, dus die eindigen op vuilnishopen, in vuilverbrandingsovens of als zwerfvuil uiteindelijk in de oceanen. Het kan duizend jaar duren voor een PET fles is afgebroken. Op vijf plekken in de wereldzeeën is plasticsoep te vinden. Kleine deeltjes van het kunststof materiaal komt via zeeleven en vogels in onze voedselketen terecht. Jaarlijks vinden ongeveer 1 miljoen zeevogels en 100.000 zeezoogdieren de dood als gevolg van deze vervuiling.

Alternatieven

Al met al zinvol een alternatief te zoeken voor al dit plastic. Tegenwoordig is er heel veel te krijgen op dit gebied. Bijvoorbeeld een roestvrij stalen fles of thermoskan(netje). Belangrijk is dat het ook echt roestvrij staal is en dat er geen laagje aangebracht is aan de binnenkant. Dat laagje is te vergelijken met het laagje dat je aantreft in conservenblikjes en bevat BPA, een xeno-oestrogeen. Het betreft dan overigens waarschijnlijk een aluminium exemplaar. Aluminium wordt in verband gebracht met het risico op Alzheimer. Het beste is geen zure dranken in je RVS-fles te doen (sapjes en dank zonder prik smaken zoet, maar zijn eigenlijk zuur), omdat dat enerzijds gaat reageren met het RVS en anderzijds een voedingsbron kan zijn voor allerlei ongewenste micro-organismen. Zure dranken kan je so wie so beter vermijden: slecht voor je gebit en je algehele gezondheid.

Ook zijn er glazen flessen verkrijgbaar, eventueel met een beschermende hoes (van bijvoorbeeld siliconen, vilt, kurk) erom heen. Glas is glad, neemt geen smaakjes of geurtjes op of staat deze af en is gemakkelijk schoon te maken, een heel zuiver materiaal dus. Kunststof flessen die BPA-vrij zijn, kunnen andere weekmakers bevatten die helaas dezelfde xeno-oestrogenen bevatten als BPA. Deze kunstmatige oestrogenen kunnen kankerverwekkend zijn doordat ze de oestrogeenspiegel verhogen en erdoor voor zorgen dat mannen vervrouwelijken door borstvorming. Daarnaast kan BPA mogelijk hart- en vaatziektes, schade aan je lever en diabetes veroorzaken.

Weekmakers zitten ook in andere soorten verpakkingen, denk aan verpakkingen van zuivel en olie of de afhaalbakjes van de Chinees en koffiebekertjes. Vooral wanneer producten warm zijn of verwarmd worden of vet bevatten, is het risico op migratie van de weekmakers het grootst.

Een voorbeeld van een kunststof fles is de Dopper. Deze is vrij van BPA, ftalaten (ook een weekmaker) en lood. Aangezien de Dopper van kunststof is, is hij wel handig als je gaat sporten, omdat hij lichter is dan RVC of glas. Ik zou er wel voor zorgen dat je water niet warm wordt en dat je er geen sappen, frisdrank of aanlenglimonade in doet. Dopper heeft ook een RVS variant. Wat je ook als vervanger neemt, zorg er altijd voor dat je je fles goed schoon houdt.