7 tips om te voorkomen dat je kind een beugel nodig heeft

Nieuw onderzoek laat zien hoe de groei van tanden beïnvloed kan worden door veranderingen in levensstijl en voedingsgewoonten.De manier waarop we onze kinderen opvoeden, is totaal anders dan die van onze grootouders. Van borstvoeding tot het eerste voedsel dat we onze kinderen geven, alles is veranderd. Het lijkt misschien niet zo drastisch, omdat alle veranderingen heel geleidelijk aan hebben plaatsgevonden.

Als we alle gadgets en onze huidige gemaksvoeding zou nemen en ze aan een moeder uit de jaren twintig van de vorige eeuw zou geven, dan zou ze zich waarschijnlijk verbaasd afvragen wat ze ermee zou moeten doen. Fopspenen, rubberen spenen voor op een fles, babymelkpoeder, sappen zonder fruit, crackers voor de allerkleinsten, gummie snoepjes en meer …  Al deze dingen zijn relatief nieuw en dragen bij aan veranderingen in de ontwikkeling van kaak en mond.

Daarnaast zijn we de melkpoeder, eten uit potjes en bewerkte ontbijtsnacks zoals Loops normaal gaan vinden als geschikte voeding voor onze allerkleinsten. Het is bekend dat deze commerciële voeding bijdraagt aan ziektes later in het leven, zoals allergieën, astma, eczeem, hart- en vaatziekten, obesitas en diabetes. Toch blijven we ze gebruiken, vooral omdat een meerderheid van de ouders zich waarschijnlijk niet realiseert dat deze commerciële producten zulke drastische gevolgen teweeg kunnen brengen.Als gevolg van deze veranderingen in onze voedingsgewoonten zien we meer malocclusies (een afwijking van de normale beet waarbij tanden, kiezen en/of kaken niet goed staan of niet goed op elkaar sluiten) waarvoor medische hulp (zoals een beugel) nodig is en kleinere luchtwegen die bijdragen aan veel voorkomende slaapstoornissen. In de tandartsenpraktijk zie welke impact van borstvoeding, voeding en babygadgets hebben op de gezondheid van patiënten later in hun leven.

Gelukkig kan de functionele (tand)heelkunde veel doen om scheve tanden te voorkomen. Het hangt ervan af hoe we onze baby’s opvoeden en dat we ons ervan bewust worden dat voeding de tandgroei en –stand bepaalt. Laten we eens kijken wat je kan doen in de periode tussen het geven van borstvoeding en de eerste maaltijd.

Studie onderzoekt verband gezondheid baby’s, gewoonten en stand tanden

Een recente studie in het American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, vond significant verband tussen de mondontwikkeling en de gezondheid van baby’s, het gebruik van een fopspeen en het geven van borstvoeding. En vooral hoe deze drie factoren bijdroegen aan een (in)correcte stand van de tanden. De studie onderzocht hoe baby’s van adolescente moeders de eerste paar maanden opgroeiden. Jonge moeders werden gekozen, omdat er eerdere onderzoeken zijn geweest die aangaven dat baby’s van jongere moeders vaak een verkeerde stand van hun tanden hebben. Daarom gingen de onderzoekers op zoek naar welke gezondheidsindicatoren de oorzaak waren van deze ontwikkelingsproblemen bij deze categorie baby’s. Uit de studie kwam naar voren dat:

 • Slechte perinatale (periode van de 28ste zwangerschapsweek tot de 8ste dag na de geboorte) gezondheid de kans op malocclusie verhoogt
 • Het gebruik van een fopspeen de kans op scheve tanden vergroot
 • Kinderen die langere tijd borstvoeding kregen, minder tandheelkundige problemen hadden.

Kinderen in deze studie die een lage Apgar-score hadden (een middel om vitaliteit en gezondheid van een baby te meten), hadden meer kans op permanente tandheelkundige problemen. Jongere moeders hebben de neiging vaker fopspenen te gebruiken en eerder met borstvoeding te stoppen, factoren waarvan nu bekend is dat ze bijdragen aan een verkeerde stand van het gebit.

Hoewel de meeste tandartsen denken dat fopspenen niet slecht zijn (vooral voor baby’s jonger dan 6 maanden), moeten ze niet langer worden gebruikt dan nodig is. Interessant is dat baby’s in deze studie die nooit een fopspeen hadden gebruikt, een grote kans hadden op slecht geplaatste tanden – wat suggereert dat een leeftijd van zes maanden een goed moment is om het gebruik van de fopspeen te stoppen.

De studie vond ook dat hoe langer een moeder borstvoeding gaf, hoe minder waarschijnlijk het kind uiteindelijk verkeerd geplaatste tanden kreeg, weer een argument om aan de lijst met voordelen van borstvoeding toe te voegen. Op basis van dit onderzoek kan moeders aanbevolen worden hun kinderen borstvoeding te geven tot 12-24 maanden om kans op malocclusie te verminderen.

Hoe kan je voorkomen dat je kind een beugel nodig heeft

Het heeft jaren lang geduurd eer tandartsen zich realiseerden welke invloed het gebruik van fopspenen en babyflesjes op de mond en het gebit hebben. Zo is bij de jong volwassenen een grotere  behoefte aan tandheelkundige behandelingen, inclusief beugels, en mensen tussen de 20-30 jaar hebben vaker te kampen met een groot aantal luchtwegproblemen en slaapstoornissen als gevolg van hun manier van ademen.Omdat we weten dat de ontwikkeling van de mond, de luchtwegen en de kaak al op zeer jonge leeftijd begint, is het belangrijk dat zowel tandartsen als ouders meer te weten komen over wat ze voor hun kinderen kunnen doen. Vooral tandartsen zouden in de voorhoede van onderzoek moeten staan ​​en hun patiënten moeten voorlichten, vooral degenen met jonge kinderen, over wat ze kunnen doen om een beugel te voorkomen.Om te voorkomen dat je kind later een beugel nodig heeft, volgen hier enkele van de belangrijkste stappen die je kunt zetten:

 • Stop het gebruik van de fopspeen wanneer je kind zes maanden oud is – daarna begint de vorm van de mond te veranderen en heeft een speen een negatieve invloed op de orale ontwikkeling.
 • Borstvoeding tot 12-24 maanden – borstvoeding is cruciaal om een beugel te voorkomen. De beweging van de tong tijdens de borstvoeding zorgt er mede voor dat de mond zich volledig kan ontwikkelen. Ook zijn de voedingsstoffen in moedermelk veel beter dan welke melkpoeder ook.
 • Vermijd het gebruik van melkpoeder – melkpoedergebruik is in verband gebracht met verschillende ziekten op latere leeftijd. Wanneer mogelijk, is het het beste melkpoeder te vermijden.
 • Begin met voedsel waarop je kind moet kauwen – wanneer je baby vast voedsel begint te eten, zorg dan dat het deels voedsel is waarop gekauwd moet worden, dit voor de ontwikkeling van de kaak. Voorbeelden zijn avocado’s, bananen, eieren, gestoomde groenten zoals wortels en zoete aardappelen.
 • Geef je kind voeding met veel nutriënten – goede voeding is essentieel, zo niet de belangrijkste factor, bij het goed verzorgen van de mond van uw kind.
 • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen met veel suiker en granen – geef dat bewerkte spul gewoon helemaal niet.
 • Volg myofunctionele training (*) – als je myofunctionele training doet, kan je er hiermee niet alleen voor zorgen dat je kind geen beugel hoeft, maar zorg je er ook voor dat de ademhalingsgewoonten en tonghouding zijn zoals ze zouden moeten zijn. Dit heeft invloed op de spraak, manier van kauwen, slaap en de gezichtsontwikkeling van je kind.

(*): myofunctionele training richt zich op het opbouwen, verstevigen, verbeteren van de spiertonus en coördinatie in het aangezicht. Dit zal de groei van kaken en tanden op een juiste manier bevorderen en de neurale balans verbeteren.De brede doelen van myofunctional training zijn:

 • nasale ademhaling tot stand brengen
 • ontwikkeling van een goede tonghouding
 • training van een gesloten liphouding
 • helpen bij borstvoeding, eten en kauwen
 • verbeteren van slaap, spraak en mondfunctie

De juiste tonghouding en gesloten liphouding (dwz niet door de mond ademen) zorgen voor een nasale ademhaling die wezenlijk is voor voldoende zuurstoftoevoer! Trainingen worden door professionals gegeven. 

Met toestemming van dr. S. Lin vertaald.
https://www.amazon.com/Dental-Diet-Surprising-between-Life-changing/dp/1401953174/ref=asap_bc?ie=UTF8