Overgewicht en afvallen

Helft volwassen Nederlanders te zwaar

In 2017 had 48,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht. Overgewicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Bij obesitas (de ernstige vorm van overgewicht) is dat andersom: meer vrouwen hebben obesitas dan mannen. In totaal heeft 13,9% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder obesitas. Overgewicht neemt toe met de leeftijd. Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 13,5% in 2017 overgewicht, waarvan 2,8% obesitas. Jongens van 4 tot en met 11 jaar hebben vaker overgewicht dan meisjes. Bij obesitas is dat andersom. In de leeftijdsgroep 12 tot en met 17 jaar komt zowel overgewicht als obesitas meer voor bij meisjes dan bij jongens.

Risico overgewicht

 • diabetes type 2,
 • hartaandoeningen,
 • verhoogde bloeddruk
 • verhoogde triglyceriden in het bloed,
 • rug- en gewrichtsklachten,
 • galstenen,
 • bepaalde vormen van kanker,
 • ademhalingsproblemen,
 • slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap),
 • jicht,
 • onvruchtbaarheid en menstruatiestoornissen,
 • geboorteafwijkingen,
 • psychische en sociale problemen.

Als u zwanger bent, kan overgewicht leiden tot gezondheidsproblemen op korte en lange termijn voor u en uw kind. Een gezond gewicht bereiken, een gezond levensstijl en bewegen, kan deze gewichtsgerelateerde ziekten helpen voorkomen. Wanneer u al een van deze klachten heeft, is het beter om af te gaan vallen onder begeleiding van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut. Deze bepaalt hoeveel gewicht u dient te verliezen, geeft u informatie en begeleid u met het afvallen en kan u ondersteunen wanneer het even moeilijk is. Bovendien kan de orthomoleculair therapeut onderzoeken of er een onderliggende oorzaak is waardoor u moeilijk kunt afvallen. Lees ook het artikel Herkennen oorzaak gewichtstoename.

Afslankproducten

Sommige mensen grijpen naar middelen die op de markt gebracht worden als “vetverbranders”, eetlustremmers en stackers. Van dergelijke middelen is de werking niet bewezen en ze kunnen schadelijke bijwerkingen hebben. Ook maaltijdvervangers zijn populair.

 • De meeste middelen die worden verkocht voor snel gewichtsverlies, werken niet om op lange termijn af te vallen en sommige zijn gevaarlijk. Efedrine, dat werd gebruikt in producten voor gewichtsverlies, werd bijvoorbeeld verboden vanwege risico voor je hart. Nu wordt er een synthetische vorm gebruikt.
 • Onderzoekers hebben het effect op gewichtsverlies van verschillende middelen bestudeerd, waaronder omega-3 vetzuren en visolie, chitosan (een voedingsvezel van schaaldieren), groene thee-extracten, Chinese kruiden, Citrus aurantium-extract. Er is echter niet aangetoond dat ze effectief zijn voor gewichtsverlies, en elk heeft bijwerkingen.
 • Een aantal nieuwe onderzoeken suggereert dat sommige oefeningen, zoals yoga en meditatie, met name aandachtig eten, nuttig kunnen zijn als aanvulling op andere interventies voor gewichtsverlies.
 • Maaltijdvervangers: duur betaald voor iets wat je zelf ook kunt. De maaltijdvervangers bevatten minder calorieën, maar de samenstelling is onvolwaardig, bevat veel suikers, te weinig eiwit, te weinig goede vetten en veel te weinig vezels. Als je minder calorieën wil eten, kan je beter minder eten. Bovendien leer je met maaltijdvervangers niets. Je leert niet hoe je gezond en toch lekker kunt eten. Dat leert een orthomoleculair therapeut je wel en dat kan je je leven lang volhouden.
 • Mensen die diëten volgen, vallen in het begin vaak wel af, maar slechts een heel klein deel houdt het vol. Vrijwel iedereen komt dan weer aan en weegt meer dan vóór het dieet.

Veiligheid

 • In Nederland is er een verbod op de verkoop van afslankmiddelen die efedrine bevatten. Dit vanwege ernstige gezondheidsrisico’s, zoals cardiovasculaire complicaties en zelfs het risico van overlijden. Efedrine wordt ook ma huang genoemd. Efedrinevrije producten mogen wel verkocht worden, maar de bijwerkingen van sommige ingrediënten zijn vergelijkbaar met de verboden producten. Sommige efedrinevrije supplementen bevatten veel cafeïne of kruiden, zoals guarana, die cafeïne bevatten. De producten kunnen een verhoogde hartslag, abnormaal hartritme, een opgejaagd gevoel en slapeloosheid veroorzaken.
 • Veel producten die worden verkocht voor gewichtsverlies (“vetverbranders” of eetlustremmers) zijn niet getest op veiligheid.
 • Wat op het etiket staat, zit mogelijk niet in het potje. Analyses van de producten, waaronder kruidensupplementen, laten namelijk soms verschillen zien tussen wat op het etiket vermeld staat en wat er daadwerkelijk in zit. Ook zijn producten aangetroffen waarin geneesmiddelen verwerkt waren.
 • Bedenk dat ‘natuurlijk’ niet altijd ‘veilig’ betekent.
 • Wel veilig voor gezonde mensen zijn oefeningen, zoals meditatie en yoga, wanneer ze op de juiste manier worden beoefend onder leiding van een goed opgeleide instructeur.
 • Afvallen onder begeleiding van bijvoorbeeld een orthomoleculair therapeut is eveneens veilig.

Indicatie gezond gewicht

Om snel en eenvoudig te bepalen of je een gezond gewicht hebt kan je je BMI berekenen. Het geeft een indicatie van de verhouding van je gewicht ten opzichte van je lengte. Voor kinderen dien je een andere meting te doen. Bereken hier je BMI.

minder dan 18,5 ondergewicht
18,5 tot 25 normaal gewicht
25 tot 30 overgewicht
30 tot 40 obesitas
meer dan 40 morbide obesitas

Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 24,9

Een andere meting is de buikomvang. Voor je gezondheid maakt het namelijk wat uit waar je lichaamsvet zit. Vet in en rond de buik is nadelig voor je gezondheid dan vet op je heupen. Zo meet je je buikomvang:

 • Meet de middelomtrek tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken.
 • Adem uit en lees jouw middelomtrek af.

Meestal geven de BMI en de middelomtrek dezelfde uitkomst. Als dat niet zo is, houd dan het resultaat van de middelomtrek aan. Hier wordt namelijk rekening gehouden met het extra gezondheidsrisico van veel buikvet.

Een gezonde buikomvang is:

68 en 80  cm voor vrouwen en79 en 94 cm voor mannen

Is voor jou de tijd gekomen om aan een gezond gewicht te werken en wil je op een plezierig manier begeleid worden met een unieke aanpak? Neem dan contact met mij op om een afspraak in te plannen.